Misa u kapeli Hrvatskih mučenika na Lipi

U nedjelju, 23. studenoga 2014. sv. Misom u kapeli Hrvatskih mučenika na Lipi obilježava se 14. godišnjica blagoslova kapele. Misno slavlje započinje u 14 sati, a predvodi je vlč. Filip Lučić, župnik iz Vugrovca.

Gradnja kapele je trajala više godina pri čemu je Joso Rukavina, kao predsjednik Odbora za gradnju, podnio najveći teret svoje upornosti. Zahvaljujući donacijama mnogih dobrih ljudi, ruku i djelu mještana Planine te planinara „Lipe“ završetak gradnje kapele bio je 2000. godine. Kruna veselja graditelja zbila se tada, na sv. Katarinu, kada je pred mnoštvom vjernika, tadašnji zagrebački pomoćni biskup Josip Mrzljak blagoslovio kapelu Hrvatskih mučenika. Tijekom proteklih četrnaest godina održano je mnogo misnih slavlja za planinare, a i za ostale vjernike – izletnike koje su predvodili župnici sesvetskih i zagrebačkih župa. Mnogi su pri tome odlazili ispunjeni duhovnim mirom.

Najkraći uspon na Lipu je iz Planine Donje do koje, s polazištem iz Dupca, voze ZET-ovi autobusi na liniji broj 262. Pješački uspon markiranom stazom traje jedan sat.

Vladimir Beštak