Mount Kinabalu, najviši vrh jugoistočne Azije

U utorak, 18. studenoga u Čitaonici Knjižnice Sesvete više od tridesetak posjetitelja na trenutak se preselilo u daleku Maleziju slušajući predavanje i projekciju fotografija Zlatka Svetličića, člana HPD LIPA SESVETE s njegovog ovojesenskog putovanja u Singapur i Borneo. Upoznao je prisutne sa znamenitostima i životom u Singapuru, s pripremama i noćnom trkom Formule 1 na Velikoj nagradi Singapura kojoj je prisustvovao, te osobito s planinarskim usponom na najviši vrh jugoistočne Azije – 4095 m visoki Mount Kinabalu.
Planina Kinabalu nalazi u istočnoj Maleziji, državi Sabah na otoku Borneu. Najveći dio planine je pokriven gorskim alpskim livadama, travnjacima, šikarama i prašumama. To je planina s jednom od najvećih bioraznolikosti na svijetu – između 5000 i 6000 vrsta biljaka, 325 vrsta ptica i preko 100 vrsta sisavaca… Zbog toga Mount Kinabalu ima status UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Na predavanju se također moglo čuti da se uspon na vrh organizira preko agencija, u pratnji akreditiranih vodiča jer je planina dio Nacionalnog parka Kinabalu. Organizirani uspon u pravilu traje dva dana, te se prvi dan stiže u planinarski dom na 3270 metra. Sam uspon na vrh započinje u dva sata noću, kako bi se na vrhu moglo uživati u čarobnom izlasku sunca. Staze su osigurane te su uspon i silazak sigurni.
I ovo predavanje planinari HPD LIPA SESVETE održali su u suradnji s Knjižnicom Sesvete s kojom od jeseni do proljeća organiziraju seriju planinarskih i putopisnih predavanja članova društva i drugih predavača u sklopu Planinarskog utorka u Sesvetama. Ulaz na predavanja je slobodan. Termine i teme predavanja možete pratiti na web stranici planinarskog društva – www.hpdlipa.hr .

Vladimir Beštak