Voda nije zdravstveno ispravna

VodaPijemo vodu koja nije zdravstveno ispravna. Naime, analiza provedena prošle godine na 9 lokalnih vodovoda pokazala je da 40 posto uzoraka nije zadovoljilo uvjete ispravnosti. Naime voda mutna, puna Escherichije coli, enterokoka, koliformnih bakterija te je povećana koncentracija željeza i aluminija. Uzorci su uzeti u zabilježena je i povećana koncentracija željeza i aluminija. Uzorci su uzimani u Blaguši, Kašini, Planini Donjoj, Planini Gornjoj, Glavnici Gornjoj, Glavnici Donjoj, Šebekima, Šimunčevcu te Paruževini i Prekvršju.

Iako voda zdravstveno nije ispravna, nije opasna za zdravlje stanovništva. Gradski ured tvrdi da u Sesvetama nisu zabilježena oboljenja a da su ista povezana s mikrobiološkim onečišćenjem vode. Željko Dadić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da je sreća da nigdje nije zabilježena epidemija. Naime, voda iz lokalnih vodovoda je potencijalno opasna za zdravlje ljudi te da se lokalni vodovodi ne nadziru dovoljni.

U vodi su nađeni mikrobiološki parametri koliformne bakterije, Escherichia coli, enterokoki, broj kolonija na 22 °C i 37 °C, te Pseudomonas aeruginosa. Na tri uzorka zamijećeni su kemijski parametri, željezo, aluminij, boja i mutnoća. Voda je ustajala tj. sadrži aerobne i fekalne bakterije. Sve to može dospjeti u vodu kroz dotrajale cijevi.

Lokalni vodovod u Sesvetama rađen je 60-tih godina a danas su zapušteni i devastirani. Potrebno je izgraditi još 70 kilometara cjevovoda da bi se sesvetska sela spojila na gradski vodovod.

Franjo Plavšić preporuča da vodu prije konzumiranja prokuhaju, a može se slobodno koristiti za kupanje.