Sesvete Badel centar Coctail

Bez naslova4Riječ je o projektu koji je još uvijek ideja na papiru, ali s velikim potencijalom, a to je centar Badel u Sesvetama Brownfield zemljište od 50.000 četvornih metara nalazi se u samom centru Sesveta, između željezničke pruge i glavne prometnice u Sesvetama, Zagrebačke ceste. Lokacija je 500 metara udaljena od željezničkog kolodvora i prometno je izvrsno povezana. Brownfield lokacija ovako velike površine iznimno je važna za urbanu strukturu Sesveta.

Nositelj i vlasnik projekta Badel Sesvete je Tita grupa d.o.o., a Karla Vučković, direktorica razvoja, ulaganja i upravljanja nekretninama u Tita grupi d.o.o., voditeljica je tog projekta i o projektu kaže: “Kao grupa čije članice imaju dugogodišnju tradiciju hrvatskih proizvođača, odlučili smo i ovaj projekt izraditi profesionalno i održivo. U proizvodnim procesima Labuda, Kutrilin TPV-a, Badela i Segestice držimo se normi, procedura i standarda koje propisuju svjetski standardi i na ekološkom i na tehnološkom planu.

Cilj nam je smanjiti izlaz otpada iz proizvodnje, jer gotovo svaki otpad može biti sirovina. U tom stilu, na projektu Badel Sesvete angažirani su stručnjaci s internacionalnim iskustvom u urbanoj regeneraciji, razvoju projekata i sl. Kada kažem održivo, ne mislim samo na zelenu gradnju, brownfield projekt i slično, nego i na održivost projekta u smislu pružanja bolje kvalitete života ljudima koji žive u Sesvetama. Urbana regeneracija u ovom projektu obuhvaća izmjene u prostoru kojima se uklanja industrija, nekada sagrađena na rubu naselja, a danas u samom središtu gradske četvrti, u korist novog, urbanog i funkcionalnog prostora. Ona ima visokovrijednu sociološku, ekonomsku i infrastrukturnu ulogu u gospodarskom razvoju Sesveta.” Filipović poslovno savjetovanje d.o.o. je development manager ovog projekta zadužen za strateško i operativno vođenje projekta. Petra Škevin, članica Uprave Filipović polovnoga savjetovanja, objašnjava kako je projekt vođen: “Nakon što je vlasnik donio stratešku poslovnu odluku o pokretanju ovog projekta, angažirao je našu tvrtku kao savjetnika za razvoj i development managera projekta Badel Sesvete.

Bez naslova3

Prvo je provedena analiza zemljišta i okruženja koja je obuhvatila analizu tržišta nekretnina, tehničku analizu, proučavanje sličnih svjetskih primjera i analizu potreba građana Sesveta. Nakon toga uslijedila je izrada urbanističko – arhitektonske studije putem koje su ispitani osnovni prostorni parametri projekta, odnosno “što stane” na 50.000 četvornih metara zemljišta koje čini projekt Badel Sesvete. Naš je cilj osmisliti kvalitetan projekt koji će jednog dana imati prođu na tržištu i koji će obogatiti život stanovnika Sesveta. Kako bismo to postigli, angažirali smo tim vrhunskih struč‑njaka za izradu studije. Glavni projektant je međunarodni arhitektonski ured de Architekten Cie., koji ima sjedište u Amsterdamu i ured u Zagrebu.

Prema tom projektu, postojeće industrijske zgrade bit će dijelom sačuvane, a u tom centru planira se gradnja kulturnih institucija, prostora za kreativno poduzetništvo, nautičkih trgovina i sadržaja vezanih uz gastronomiju. Cilj ovog projekta je stvoriti novi centar Sesveta u kojem će se ispreplitati različiti sadržaji – trgovački, uredski, stambeni i društveni.

Bez naslova5

Inspiracija za projekt je Tkalčićeva ulica u Zagrebu i glavni trg u Samoboru, prostori koji već dugi niz godina svojim građanima pružaju korisne i ugodne površine za obavljanje svakodnevnih gradskih aktivnosti, ali i za druženje, okupljanje i zabavu. Stvaranje takvog multifunkcionalnog prostora najteži je urbanistički poduhvat i mora biti pomno planiran, implementiran i realiziran. Zato smo u ovoj, rekla bih nultoj fazi razvoja projekta, okupili respektabilne stručnjake i projektante. Pored toga, pokrenuli smo komunikaciju s lokalnom upravom i građanima i tako želimo i nastaviti razvoj ovog projekta. Cilj nam je osmisliti i realizirati projekt koji će se uklopiti u postojeću urbanu strukturu Sesveta, a prije svega će koristiti stanovnicima i njihovim gostima. Iznimno nam je važno da projekt bude cjelovit i na ponos Sesveta. Želja nam je da projekt bude planiran i realiziran kao zeleni projekt, a on to i jest u samoj svojoj biti jer je riječ o ponovnom korištenju već sagrađenog zemljišta.”