Hommage Vukovaru u Sesvetama 14.4. 2016.

U prepunoj dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete jučer je održana jedinstvena glazbeno-scenska predstava Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku, u režiji dvojice dragovoljaca i sudionika vukovarske obrane Damira Markuša i Damira Plavšića. Bilo je to i predstavljanje njihovih knjiga “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” i “Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)”.
Predstava je do sada izvedena u pedesetak gradova, a izazvala je veliku pozornost i oduševljenje publike svih uzrasta u Domovini i iseljeništvu. Na gledatelja djeluju svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, urlici i lavež pasa, mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvučnim i svjetlosnim efektima uz prikazivanje filma o obrani Vukovara.

Homage Vukovaru 2016
Na početku se gledatelja stavlja u središte vukovarske agonije tako da dječju igru prekida zvuk sirene opće opasnosti uz potpuno zamračenje. Djeca vrište od straha, a na scenu dolaze odrasli članovi ansambla u nošnjama noseći barjake i crvene lampione.
U predstavi sudjeluju djeca i odrasli članovi lokalnog folklornog sastava iz mjesta u kojem predstava gostuje ( u Sesvetama se predstavio izvrsni Folklorni ansambl Sesvetska Sela), pa se tako predstavu oplemenjuje hrvatskom narodnom baštinom.
Damir Plavšić je Vukovarac koji se nakon druge godine fakulteta iz Zagreba vraća u Vukovar i priključuje obrani. Prošao je strahote logora Stajićeva, Niša i Sremske Mitrovice. Po završetku studija, vraća se u Oružane snage gdje radi do umirovljenja. Knjiga Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele) njegova je druga knjiga (prva knjiga je Zapisi iz srpskih logora).
Knjiga završava posljednjom stranicom ratnog dnevnika kojeg je vodio njegov pokojni otac Ivan Zvonimir, vukovarski intelektualac i ratnik kojeg su ubili na Ovčari zajedno s 264 ranjenika.
Damir Markuš, vukovarski dragovoljac i pripadnik HOS-a iz Kutine borio se i preživio događanja na krvavom Sajmištu. Napisao je ’58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca’, autentično svjedočanstvo bitke za Vukovar. Knjiga je pisana u prvom licu, kao spomen na 27 poginulih suboraca iz njegove skupine od 58 ratnika.

Homage Vukovaru 2016
Događaj je svojom nazočnošću uzveličao dr.sc. Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, koji je na kraju predstave poručio:
“Vukovar nije samo simbol, već temelj moderne hrvatske države. Hrvatska je začeta i obranjena u Domovinskom ratu. Budimo ponosni na naše vitezove, neka nadahnjuju nas i našu djecu. Budimo ponosni na mitsku i utemeljiteljsku 1991. Nikome ništa nismo dužni, već našim vitezovima.”
Predstava je završila tako da su gledatelji i izvođači, zagrljeni, svi zajedno otpjevali domoljubnu pjesmu “Lijepa li si“ uz poruku učenicima osmih razreda OŠ Sesvete i ostalima da trebaju više učiti o Domovinskom ratu jer na njima je očuvaju pamćenje i istinu za buduće naraštaje.
Nameće se zaključak da bi ova vrijedna svjedočanstva trebala imati svaka školska i pučka knjižnica diljem Lijepe Naše, pa vjerujemo da će Ministarstvo kulture na tome poraditi.

Vijest poslao Dubravko Žuna Dikmić