Legenda svjetskog šaha Garry Kasparov odigrao popularnu simultanku u Sesvetama

Bivši svjetski prvak i šahovski velemajstor Garry Kasparov, 24.08.2018. odigrao je šahovsku simultanku na 18 ploča u Gimnaziji Sesvete s ciljem promocije ove kraljevske igre i projekta Šah uz školu. Svoje šahovsko umijeće s legendarnim šahistom ukrstile su eminentne osobe iz javnog i političkog života Hrvatske te mladi šahisti iz Sesveta. Uživajući u svakom potezu izazivači su pokazali dostojanstven otpor i zavidno znanje, no na kraju sraz je završio očekivanim rezultatom 18:0 za Kasparova.

Uz ovu nezaboravnu partiju šaha, kojom su podržali hvalevrijedan projekt Šah uz školu, svi su se sudionici, među kojima su bili i Ivica Kostelić, Dario Šimić, Silvio Marić, Željko Pervan, Mladen Bodalec, dr. Mislav Bastić, izaslanik predsjednika Vlade Zvonimr Frka Petešić te pomoćnik ministra državne imovine Leon Žulj, još jednom podsjetili zašto toliko vole šah, što on za njih znači i koliku im radost donosi. Da je šah više od igre godinama ističe i sam Kasparov. Upravo je njegova ideja i stav da šah kao disciplina pozitivno utječe na razvoj djece i mladih te njihovih kognitivnih sposobnosti bila primarni povod ovom druženju.

Kako bi ostvario svoj naum da benefite igranja šaha podijeli sa svijetom i prenese ih što većem broju ljudi, naročito djeci, Kasparov je 2002. u New Yorku osnovao Šahovsku zakladu Kasparov (Kasparov Chess Foundation). Zaklada se zalaže za uvođenje šaha u obrazovni sustav što većeg broja zemalja u svijetu i provođenje deklaracija o uvođenju programa Šah uz školu u obrazovni sustav Europske Unije. U siječnju 2016. godine osnovana je i Šahovska zaklada Garry Kasparov Adriatic, a slijedi Garryjevu ideju promicanja šaha kao kognitivnog alata za učenje u nastavni kurikulum i izvanškolsku aktivnost u zemljama na području Jadranskog mora.

O programu Šah uz školu u Hrvatskoj

Program Šah u škole pruža školama nastavni plan i program za učenje šaha, objavljuju istraživanja i promiču šah raznim aktivnostima za mlade. Zahvaljujući kontiuniranoj potpori Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske, projekt Šah uz školu na svojoj interaktivnoj internetskoj šahovskoj platformi ima preko 2800 registriranih korisnika iz preko 170 škola diljem Hrvatske, a čak 150 instruktora šaha i nastavnika koristi platformu kao i dvije knjige početnica koje su izdane u sklopu projekta. Platforma je besplatna i dostupna svim korisnicima CARNeta koji posjeduju AAI@EduHr elektronički identitet.

Organizacija simultanke u Sesvetama bila je na zavidnoj razini te je još jednom pokazala ozbiljnost i posvećenost s kojom se pristupa šahu u Sesvetama i šahovskom klubu. Podsjetimo, ŠK Agroproteinka – Sljeme iz Sesveta ove godine slavi 61. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja tijekom kojih je intenzivno radila na promociji šaha te i danas provodi brojne programe animacije mladih šahista. Sjajan je to primjer nastojanja i predanosti održanja duge tradicije šaha u Hrvatskoj, ali i načina da mladi kroz šah razvijaju svoje vještine, znanja i sposobnosti koje će kasnije ponijeti sa sobom u život.