Proljetna škola duhovnosti Frame Sesvetska Sopnica

Jasno je da bez novih, mladih članova Franjevačka mladež ne bi imala smisla. Budućnost je stoga okrenuta sadašnjoj djeci koja se kroz osnovnu školu polako uče kršćanskim, franjevačkim i ljudskim vrijednostima. Frama Sesvetska Sopnica organizirala je stoga 1. proljetnu školu duhovnosti prošle subote, 29. ožujka u Župi Blažene Djevice Marije Anđeoske za sve vjeroučenike od četvrtog do osmog razreda osnovne škole.

Program je započeo u župnoj crkvi koja trenutno poprima svoj novi oblik zahvaljujući donacijama župljana. Poslije pjesme “Krist na žalu” dječjeg zbora “Zvjezdice svetog Franje” prisutne je pozdravio predsjednik Josip Tolić. Kratko je predstavio pokret Franjevačke mladeži općenito te dosadašnji rad Frame Sesvetska Sopnica, najmlađeg bratstva u glavnom hrvatskom gradu. Nakon čitanja jednog ulomka iz Knjige postanka te ohrabrujuće riječi duhovnog asistenta fra Stipe Karajice svoj prisutnoj djeci, kojoj je većini i vjeroučitelj na župnom vjeronauku, mogao je započeti glavni dio škole: rad po skupinama.

Sopnički framaši djeluju u šest grupa; liturgijskoj, karitativnoj, glazbenoj, ekološkoj, novinarskoj i sportskoj, pa je tako svaka od njih organizirala jednoipolsatni program za određeni uzrast. Četvrtaši su u karitativnoj grupi izrađivali različite ukrase za nadolazeće uskrsne blagdane od čije će prodaje prihod ići potrebitima u župi. Jedan je dio njihovih vršnjaka u glazbenoj grupi naučio himnu Frame “Pođimo zajedno”, pritom izveo i posebnu koreografiju, dok se druga podgrupa predstavila kanonom s prigodnim tekstom o svetom Franji.

Ekološka grupa svoj je rad s učenicima petih razreda na prigodnom mjestu, uz šumu kraj crkve, usmjerila na povezivanje svetog Franje s prirodom te proučavanje njegove ljubavi prema životinjama. Veliko župno dvorište, dijelom iskorišteno za nogometni i odbojkaški teren (poprište prvog Sportsko-rekreativnog susreta Frama Grada Zagreba 2013.), iskoristili su članovi sportske grupe potaknuvši vjeroučenike šestih razreda da kroz zdravo tijelo razvijaju i zdrav duh.

Jedni su od zaslužnih sa stvaranje ovog članka, između ostalih, sedmaši koji su sudjelovali u programu novinarske grupe. Osim što su prikupljali informacije o radu drugih grupa za izvještaj o proljetnoj školi, imali su i malu fotoradionicu pokušavajući što bolje snimiti objekte u blizini crkve te su u cijelosti osmislili i realizirali intervju sa sopničkim župnikom i duhovnim asistentom OFS-a Sesvetska Sopnica, fra Zdravkom Dadićem.

Oni najstariji, učenici osmih razreda i pripravnici za sakrament svete potvrde, kroz zanimljiv su kviz testirali svoje znanje o pojmovima vezanima uz liturgiju te kršćanstvo i franjevaštvo općenito. Sve je okončano snimanjem milenijske fotografije svih sudionika ispred Franjevačkog samostana sv. Ilije u obliku slova “tau” te predstavljanjem rada svih šest grupa.
Održanom školom duhovnosti na kraju su bili zadovoljni svi članovi Frame Sesvetska Sopnica, ali i sami polaznici, što je veliki zamašnjak za daljnju izgradnju našega bratstva i župne zajednice u cjelini, posebice mladih.

Cjelovitu fotogaleriju možete pogledati na Facebook-stranici Župe Svete Marije Anđeoske.

tekst: Ivana Garić/Josip Tolić, fotografije: Petar Krešimir Furjan