Korizmene akcije Frame Sesvetska Sopnica

Framasi Sesveteska sopnicaFramaši iz Sesvetske Sopnice posljednje dane korizme odlučili su obilježiti tradicionalnim obilaskom potrebitih Župe Svete Marije Anđeoske, uz pratnju svojega mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda, te darivanjem krvi za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica za Zakladu “Ana Rukavina”.
U subotu, 12. travnja, s puno ljubavi i dobre volje 30-ak sopničkih framaša u pratnji našeg OFS-a krenulo je u posjet obiteljima naše župe sa simboličnim darovima u rukama kako bismo ih podsjetili da su voljeni. Franjevačko je srce veliko, stoga smo odlučili unijeti u njihove domove iskreni osmijeh i razumijevanje. Usredotočili smo se posebno i na one starije jer se nažalost često osjećaju usamljenima. Htjeli smo im naglasiti kako mislimo na njih.
Podijeljeni u manje skupine, pokušali smo im priuštiti topli razgovor koji je i za nas bio jedno posebno iskustvo. Kroz njega smo imali priliku vidjeti svijet iz iskusnije i zrelije perspektive. Mnoge smo iznenadili, pa su našim dolaskom bili zbunjeni, ali nakon što su shvatili naše namjere, brzo su nas srdačno primili u svoje domove. Kako smo dolazili nenajavljeni, većinu članova uhvatili smo u svakodnevnim poslovima i izdanju, što je bilo simpatično. Isto tako, uhvatili smo ih u raznim raspoloženjima.
Neke obitelji bile su jako zabrinute za svoje članove. Nismo tu mogli puno učiniti. Skromno smo zajednički molili s njima i zavapili Božju pomoć. Neke smo uhvatili u proslavama rođendana koje smo i mi pokušali uveličati! Bila je to prilika da se naša srca još ljepše pripreme za Uskrs. Naša je namjera bila i donijeti u njihove domove malo franjevačkog duha koji nas pokreće iz dana u dan i – uostalom – htjeli smo ih nekako razveseliti.
Pod motom “Veliki tjedan za velika djela” nastavili smo hod prema najvećem kršćanskom blagdanu i to na jedan nesvakidašnji način – darivanjem krvi. Naime, naša je medicinska sestra Sanja Jurić u goste pozvala Zakladu “Ana Rukavina” koja je u ponedjeljak, 14. travnja provela upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u mjesnom domu u Sesvetskoj Sopnici.
Riječ je zapravo o kratkotrajnoj proceduri darivanja krvi nakon čije se tipizacije utvrdi tip matičnih stanica te kao darivatelj ulazite u Registar. Na poziv Zaklade i prijeku potrebu oboljelog od leukemije da mu spasite život, imate mogućnost pomoći mu na dva načina: darivanjem koštane srži iz kostiju zdjelice pod općom anestezijom ili darivanjem matičnih stanica postupkom leukafereze, kada vam se pod punom svijesti, ali bez bolova krv transferira iz jedne ruke u drugu, a iz nje posebni aparat sličan dijalizatoru uzima dragocjenu tvar koja nekome može značiti novi život, a vas ne košta ništa.
Vođeno tom idejom, na akciju se odazvalo točno 80 ljudi, mahom framaša te mladih bračnih parova, koji su uvidjeli da su ovakve akcije danas prijeko potrebne. Darivanjem sebe drugima postajemo bolje osobe, a bolju pripravu za Isusovo uskrsnuće od ove teško da smo mogli zamisliti. Ovim putem stoga još jednom zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji, kao i ekipi Televizije Student čiji prilog možete pogledati u nastavku. Fotogalerija darivanja krvi dostupna je na Facebook-stranici Frame Sesvetska Sopnica: http://on.fb.me/1f2iRzQ.

tekst: Ivana Ćuro/Josip Tolić, fotografije: Petar Krešimir Furjan