Predavanje: Podzemne vode Hrvatske

Svjetski Dan zaštite vodaplaninari HPD „Lipa“ obilježavaju edukativnim predavanjem o podzemnim vodama Hrvatske koje će u četvrtak, 24. ožujka u Plavoj dvorani Područnog ureda Sesvete održati prof. geologije i geografije Andjelko Novosel. Početak je u 19 sati, a ulaz je slobodan. Na predavanju će biti riječi o svjetskim zalihama vode, na koji način cirkuliraju podzemne vode u aluvij, koja je razlika između krša i aluvija i koje površine zauzimaju u Hrvatskoj, te koje opasnosti vrebaju podzemnim vodama od zagađenja.

Hrvatska je među trideset vodom najbogatijih zemalja u svijetu, iza Islanda i Norveške, na visokom trećem mjestu u Europi. Raspoložive količine vode za piće u Hrvatskoj veće su nego u mnogim europskim zemljama, zahvaljujući specifičnom zemljopisnom položaju i hidrogeološkim osobinama te dovoljnim količinama oborina.

Obilježavanje Svjetskog dana voda, inicijativa je koja je potaknuta na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju održanoj u Rio de Janeiru 1992. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 22. ožujka kao Svjetski dan voda (World Water Day, WWD). Prema UN izvorima još uvijek otprilike 1,1 milijarda ljudi ovisi o nesigurnim izvorima vode za piće. Stoga je ovogodišnji moto ”Voda za gradove: odgovor na urbani izazov”.

Danas je prvorazredna zadaća svih nas da čuvamo to prirodno bogatstvo i za generacije koje dolaze. Svaki pojedinac može dati svoj doprinos u očuvanju resursa!