Održan peti susret planinara štovatelja sv. Bernarda

Kod Kapele na LipiSusret planinara štovatelja sv. Bernarda je već tradicionalna manifestacija koja okuplja planinarska društva koja u svojim programima posvećuju pažnju štovanju zaštitnika planinara sv. Bernarda iz Menthone, te se susreću uoči njegovog blagdana koji se slavi 15. lipnja. Ovogodišnji, peti susret održan je na Medvednici 31. svibnja i 1. lipnja, a domaćini su bila hrvatska planinarska društva “Lipa” iz Sesveta i “Sveti Šimun” iz Markuševca. Susret je okupio osamdesetak planinara, a osim već navedenih društava, pristigli su još članovi HPD-a “Ante Bedalov” – Kaštel Kambelovac, HPD-a “Klikun” – Planinarska bratovština sv. Bernarda – Pleternica, HPD-a “Krndija” – Sekcija sv. Bernarda iz Našica, Planinarske bratovštine sv. Bernarda – Samobor, Planinarske bratovštine sv. Bernarda – Osijek, HPD-a “Stanko Kempny” – Kustošija, HPD-a “Bilo” – Koprivnica i iz susjedne Bosne i Hercegovine PD-a “Kuk” – Novi Travnik.
Susret je započeo u jutarnjim satima u subotu 31. svibnja u Planini Donjoj gdje su se planinari okupili uz dobrodošlicu mještana, DVD-a Planina Donja i ekološko-turističke udruge “Prigorje u srcu”. Nakon pozdravne riječi predstavnika HPD-a “Lipa” gosp. Vladimira Beštaka krenuli su na uspon prema planinarskom domu “Lipa”. Usput su obišli kapelu sv. Jurja i upoznali se s poviješću i načinom života ovog prigorskog kraja koju je nadahnuto ispričao Branko Kelčec – Keljo. Pri jednosatnom hodanju do planinarskog doma nošen je reljef sv. Bernarda koju su planinari “Lipe” dobili na poklon od planinarskih prijatelja HPD-a “Vitez”.
Poslije podne u kapeli Hrvatskih mučenika podno planinarskog doma slavljena je sveta misa koju je predvodio župnik iz Vugrovca vlč. Filip Lucić. U propovijedi je posebno podsjetio na trenutke kada nam je Blažena Djevica Marija pomagala svojim zagovorom, te potaknuo okupljene da se njoj nikada ne prestanu moliti. Ostatak dana planinari su proveli u šetnji okolnim stazama, obišli su špilju Velika peć te dan završili u druženju uz pjesmu.
U nedjelju 1. lipnja rano ujutro, nakon pozdravne riječi predstavnika HPD-a “Sveti Šimun” gosp. Nenada Sitara planinari su ponovno krenuli na pješačenje. Put ih je vodio uz zavjetnu kapelu Majke Božje Snježne, te dalje preko Vidovca i Markuševečke Trnave do Markuševca. Tamo je u župnoj crkvi Sv. Šimuna i Jude Tadeja slavljena sveta misa koju je predvodio fra Krsto Hrženjak. Nakon mise i druženja uz mlade tamburaše iz Markuševca održan je sastanak predstavnika društava, te je dogovoren domaćin sljedećeg susreta – PD “Kuk” iz Novog Travnika. Susret će se održati 13. i 14. lipnja 2015., a kruna svega bit će druženje i misno slavlje na 929 m visokom Kuku gdje su vrijedni domaćini završili gradnju kamene kapelice koju posvećuju sv. Bernardu.