Otvorenje izložbe “Radost fotografiranja – Moldavija”

Otvorenje izložbe „Radost fotografiranja – Moldavija“ u Muzeju Prigorja

U Muzeju Prigorja u Sesvetama, u subotu 18. kolovoza 2018. u 19 sati, održat će se otvorenje samostalne izložbe fotografa Darka Antolića, pod nazivom “Radost fotografiranja – Moldavija”. Autor predstavlja foto-putopis nastao na proputovanju Moldavijom u svibnju ove godine.

Izložba “Radost fotografiranja – Moldavija” održat će se u prostoru Galerije “Kurija” Muzeja Prigorja gdje će po prvi put biti predstavljena široj javnosti, a za izlaganje je odabrano oko 40 fotografija.

Citat iz predgovora kataloga autorice Vesne Kajić Lalić:

Za svoju prvu samostalnu izložbu fotografija, DARKO ANTOLIĆ  je izabrao svoju šetnju kroz Moldaviju jer su ga njeni krajolici, glavni grad Kišinjev (Chisinau) koji je nastao u 15 st., njegove građevine i ljudi brzo osvojili. Nastalo je tako oko tisuću fotografija u svibnju 2018. godine, od kojih smo za izložbu izabrali samo četrdesetak.
Putovanjima i fotografiranjem Darko je bio oduševljen još u srednjoj školi, ali se ozbiljnije počeo baviti posljednje tri godine. Rane fotografije imaju motive Siska i Zagreba, krajolike, cvijeće…, uvijek dobrih kompozicija. I njih je nastojao uzdići na umjetničku razinu i u njih utkati svoju osobnost.
Preko ove Darkove samostalne izložbe fotografija u boji, na koju ga je nagovorila i među prvima pohvalila gđa. Snježana Bratković, mi smo u prilici upoznati ljepote i bogatstvo Moldavije, tj. njenu renesansnu ali i noviju kulturnu baštinu. Darkova kreativnost, radoznalost, fini osjećaj za motive, kompozicije, boje, svijetlo, proporcije, modelaciju odveli su autora naoružanog fotoaparatom CANON u mnoge avanture i države: Makedoniju, BiH, Sloveniju, Austriju, Italiju, Njemačku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Tursku, Moldaviju. Spretno je zaustavljao viđeno, zaustavljao je VRIJEME.

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Vesna Kajić Lalić, likovna kritičarka, pedagoginja i umjetnica.

Izložba je otvorena do 18. rujna 2018. godine i za javnost je otvorena svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Darko  Antolić je rođen 1965 god. u Sisku. Završio je srednju Elektrotehničku školu u Zagrebu. Sudjelovao je na brojnim zajedničkim izložbama fotografije. Sada prvi put izlaže samostalno. Voli putovati, istraživati, fotografirati. Osnivač je Udruge fotografa putopisaca u Sesvetama. Živi u Sesvetama, ima kćer i sina koji su sada studenti.