Otvorenje izložbe Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog

Poziv na otvorenje izložbe

„MISNO RUHO ŽUPNE CRKVE SV. FRANJE KSAVERSKOG U VUGROVCU“
u organizaciji Muzeja Prigorja i Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije

u utorak, 3. srpnja 2018. u 19.00 sati
Domitrovićeva kula, Kaptol 31, Zagreb

Nakon što je 2017. godine bila postavljena u prostoru Muzeja Prigorja u Sesvetama, izložba “Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu”, sada ima čast gostovati u prostorima Domitrovićeve kule na Kaptolu, uz samu Katedralu.

Izložbom je predstavljeno bogatstvo misnoga ruha vugrovečkog kraja, nastalog od 15. stoljeća do prve polovine 20. stoljeća. Uz uvid u njegov kulturno povijesni značaj izložba pokušava odgovoriti i na pitanja što je liturgijsko ili misno ruho, kako se mijenjalo kroz povijest, zašto se njegove boje mijenjaju tijekom godine te koja je razlika između liturgijske i kalendarske godine.

Na izložbi je izloženo i vugrovečko misno ruho iz Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije, koje je župnik Ivan Mitrečić muzeju darovao 1941. godine. Prvi ravnatelj Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije dr. Kamilo Dočkal, napisao je o župi Vugrovec i prikupljanju predmeta za Dijecezanski muzej: Poznato je, da je župa Vugrovec u povijesti naše biskupije uživala poseban položaj… Ovamo su biskupi znali dolaziti na odmor. Tu su znali i dulje vremena boraviti. Pošto su bili povezani sa župnom crkvom, davali su joj dragocjene darove u misnom ruhu i svetom posuđu.

Izložbom otkrivamo vrijednu sakralnu baštinu župe Vugrovec, skrivenu od javnosti, naslijeđe više naraštaja ljudi toga kraja.
Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Muzeja Prigorja, Zagrebačke nadbiskupije i Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec.
Izložba je otvorena za javnost od 3. srpnja do rujna 2018. godine i može se posjetiti od utorka do subote od 10 – 19 sati