Otvorenje izložbe Iz ognja

U Muzeju Prigorja, u nedjelju, 20. svibnja 2018. u 19.00 sati održat će se
otvorenje međunarodne izložbe suvremene keramike

„IZ OGNJA / BY FIRE“
(hrvatski doprinos međunarodnoj manifestaciji „GOOD MORNING CERAMICS“)

U želji da se tradicija izrade keramike na području sjeverozapadne Hrvatske ne zaboravi, keramičarka Marina Blažek u ljeto 2017. godine na obiteljskom imanju Sovinjak u Planini Gornjoj samostalno je izgradila peć za paljenje keramike na primitivan način, u rupi s vatrom.

U prvom paljenju peći koje je održano od 4. do 6. svibnja ove godine sudjelovalo je 14 keramičara iz tri zemlje: iz Slovenije Tatjana Hlacer, Anja Slapničar, Živa Slavec i Dani Žbontar, iz Srbije Nataša Bojanić, a iz Hrvatske Sandra Ban, Nada Benc Štuka, Lidija Boševski, Marina Blažek, Nadica Eichhorn, Narcisa Galaž, Ljubica Lovrenčić, Danijela Pičuljan i Snježana Pokos Vujec.

Uz keramičke radove sastavni dio izložbe bit će i dva video rada kojima će se prikazati proces gradnje peći kao i prvo paljenje peći.
Ova je izložba hrvatski doprinos međunarodnoj manifestaciji „Good Morning Ceramics“ koja se diljem Europe održava 19. i 20. svibnja, a cilj joj je promocija keramičarske tradicije i umjetnosti.

Izložba je otvorena za javnost od 20. svibnja do 3. lipnja 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.