Otvorenje izložbe Biljana Knebl: Kolaž u akciji

Muzej Prigorja Vas poziva na otvorenje izložbe Biljana Knebl: Kolaž u akciji. Otvorenje izložbe će biti 12.09.2019. godine u 19.00 sati u Muzeju Prigorja, Trg Dragutina Domjanića 5, Sesvete. Izložba će biti otvorena do 30.09.2019. godine.

Biljana Knebl autorica je bogatog iskustva kojeg crpi iz različitih tehnika i disciplina u kojima se desetljećima iskušava – od grafičkoga dizajna, ilustracije te opreme knjiga, ponajviše udžbenika, nosača zvuka, kalendara, mapa, book markera, plakata, preko oblikovanja emajla i jedne umjetničke knjige, fotografske umjetnosti – sve do kolaža.Pojedina iskustva su utjecala jedna na druge, bilo da je riječ o preuzimanju nekih kompozicijskih i tematskih obrazaca, bilo da apsolviranje određene teme lišava autoricu potrebe da se njome bavi u drugom mediju.

U mediju kolaža prevladavaju pejzaži, kontinentalni i primorski, sazdani od ručno iskidanih komada papira u raznim bojama, čime se potencira slučajnost i spontanost. Neravni, nejednoliki rubovi pružaju posebnu dinamiku kompoziciji i savršeno odgovaraju njezinom organskom karakteru. Elementima kolaža koji su transponirani u strukturu kamena, valova, polja, oblaka, pridruženi su podjednako koloristički intenzivni, široki potezi kistom, koje ponekad definira crtežom. Slikarski i kolažni rukopis do te su mjere sinergijski usklađeni da cjeline zahtijevaju pomnije promatranje, kako bi se prodrijelo u logiku njihove diferencijacije.

Kolaži su objedinjeni u cikluse povezane tematskom i strukturnom istovjetnošću. U finim gradacijama i razlikama između pojedinih cjelina, između „kolaža u akciji”, očituje se Biljanina kreativna uvjerljivost, znatiželja i fascinacija medijem.

/iz predgovora Barbare Vujanović