KUD “Karlo Benko”

KUD Karlo BenkoKulturno umjetničko društvo Karlo Benko iz Moravča mlado je kulturno udruženje nastalo krajem 2008.godine. Osnivanjem ovog društva vraćen je duh pjesme i plesa u ovo malo selo sesvetskog Prigorja. Ovo novoosnovano kulturno umjetničko društvo broji oko stotinjsk članova, od čega 70 aktivnih, čime je jedno od najbrojnijih kudova sesvetskog Prigorja.

KUD okuplja članove od najmlađih uzrasta, petogodišnjaka, pa do onih starijih do pedeset i više godina., a djeluju u puhačkoj, tamburaškoj i plesnoj sekciji. Osim pjesme i plesa ovo kulturno umjetničko društvo njeguje i stare gastronomske običaje, stoga u svojim redovima imaju gastronosmku sekciju koja je osnovana 1980.godine ali je pod okriljem KUD-a reorganizirana. U KUD-u su jako ponosni na svoj rad i na vračanje tradiciji i svojim korijenima., kao i velikim brojem svojih mladih članova. Članovi KUD-a vrijedno uvježbavaju plesne korake i ulažu puno truda kako bi njihov plesni i scenski nastup bio na razini društava sa dugogodišnjim stažom. Iza Moravečkog kulturno umjetničkog društva je dvadesetak nastupa, a posebno se ponose nastupom na Sesvetskim jesenima 2009.godine kao i zajedničkim Božićnim koncertom svih KUD-ova Sesvetskog područja. Baš kao i do sad ,članovi KUD-a, i dalje će se truditi kako bi mogli predstaviti se na što više kulturnih događanja i smotri. Ipak glavni cilj i namjera KUD-a je doprinositi edukativno prema mladeži, kako bi poboljšali i otvorili nove vidike kroz druženja, glazbu, tradicijsku pjesmu i ples te prezentirali vrijednosti u živjelju Moravečkog kraja, a samim time potaknuli drugačiji pogled na folklorne vrijednosti.

<!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

KUD “Karlo Benko” financira se samostalno te je bilo kakva financijska pomoć je dobrodošla. Žiro račun kod Erste&steiermaerkische Bank broj: 2402006-1100550586.

Karlo BenkoKarlo Benko-Brada (1.1.1953. – 24.9.2008.) KUD je dobio ime po velikom glazbeniku Karlu Benko koji je nažalost prerano preminuo i za sobom ostavio veliku prazninu. Karlo Benko rodio se 1.1.1953.godine i čitav je svoj život posvetio glazbi. Bio je izniman čovjek i nadaren glazbenik koji je radeći u Puhačkom orkestru Hrvatske vojske stekao znannje i glazbeno umijeće koje je s veseljem prenosio na Moravečki puhački orkestar.U svom rodnom selu Moravču proveo je cijeli svoj životni vijek, a mještani su ga s pravom zvali “Maestro Brada”. Bio je omiljen ne samo među sumještanima već i u cijelom Prigorju, stoga ne čudi da je KUD odabrao njegovo ime za svoj naziv.