Izložba Čedomila Grosa: Građanski vremeplov

U Muzeju Prigorja, u petak, 27. travnja 2018. u 19.00 sati održat će se otvorenje izložbe fotografija

ČEDOMILA GROSA
„GRAĐANSKI VREMEPLOV“

Čedomil Gros je majstor fotografije i jedan od najistaknutijih izlagača Fotokluba Zagreb. Dobitnik je počasnih zvanja AFIAP i EFIAP koja dodjeljuje Međunarodna federacija fotografske umjetnosti (FIAP). U Galeriji Kurija izlaže desetak portreta većih dimenzija, koji su snimljeni na zagrebačkim ulicama i trgovima, obično za vrijeme manifestacije Cest is d’ Best. Autor snima ljude obučene u starinsku, povijesnu odjeću pa među likovima susrećemo ljude iz plemstva, istaknute građane, zatim se tu pojavljuje poštar, policajac, prodavač pijeska… Ovjekovječeni akteri svojim izgledom i ponašanjem odudaraju od našeg doba i svjedoče o izgubljenoj spontanosti i jednostavnosti nekih prošlih vremena. U užurbanom svijetu pružaju nam univerzalnu poetsku metaforu slojevita značenja i visoke vizualne ljepote u kojoj se isprepliće dokumentaristička forma s impresionističkim detaljima. Na neusiljeni način autor nas podsjeća na činjenicu koliko nam se tehnologija uplela u živote. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak, koja je i autorica teksta za katalog izložbe.

“Uhvaćeni u prolazu u različitim svjetlima dana, na ulici i bez studijskih pogodnosti, ti su portreti svojevrsna reportaža uličnog „vremeplova“, te odražavaju spontanost brzog fotografiranja, koja dolazi iz oba smjera: od fotografa i zamolbe za fotos i dobronamjernosti i brzog reagiranja /poziranja odabranog modela.” (iz predgovora Branke Hlevnjak).

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Ured za kulturu Grada Zagreba. Izložba je otvorena za javnost od 27. travnja do 13. svibnja 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.

O autoru:
Čedomil Gros rođen je 1946. godine, školovao se, radio i živi u Zagrebu. Susret s fotografijom bio je u roditeljskom domu, dok samostalno snima, posjećujući planine. Već pri prvom sudjelovanju na natjecateljskoj izložbi 1968. godine, naziva ”Planina Velebit”, dobiva prvu nagradu za fotografiju Horizonti. Sudjeluje s radovima 1970. i 1975. godine na izložbi u povodu 100. godina planinarstva u Hrvatskoj 1875. – 1975. godine. Život ga je usmjerio u sportskom pravcu, gdje je 30-ak godina bio organizaciono vezan. U tom razdoblju fotografski povremeno bilježi sportske događaje, pretežno dijapozitivima.

Odlaskom u mirovinu, učlanjuje se u FK Zagi-foto 2000., a potom 2002. godine u FK Zagreb. Uključuje se u organizacijski rad u fotoklubu i zaključno s 2016. godinom, organizira klupske natjecateljske izložbe. Postavlja likovno i tehnički 125 izložbi u zemlji i inozemstvu u galerijama, muzejima, knjižnicama i drugim izložbenim prostorima te izložbu Zagreb salon 2008. Vodio je Fotogaleriju “Kuća piva” i 6 godina natječajnu izložbu Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best. Sudjeluje pri formiranju Fotogalerije Dubrava u Narodnom sveučilištu Dubrava i član je njenog savjeta. Bio je član žirija FIAP izložbi 2010/019, 2011/040, 2011/155 i 2013/142., Nacionalne izložbe Čakovec 2011., te više web izložbi.

Sudjeluje s vlastitim radovima na nacionalnim (49) i međunarodnim (49) izložbama. Tada se i susreće s izložbama pod pokroviteljstvom FIAP-a (Međunarodne federacije fotografske umjetnosti). Sudjelovao je sa svojim radovima na 108 FIAP salona. Ukupno ima prihvaćenih 415, od toga 293 različitih radova, i za to je dobio 30 nagrada. Godine 2007. dodijeljeno mu je zvanje AFIAP, a 2013. EFIAP. Sa 164 rada sudjelovao je na 57 skupnih izložbi. Fotografski prati umjetničke i fotografske izložbe te povremeno snima kazališne generalne probe. Desetak godina radio je kao asistent u fotostudiju Bavoljak.

O izložbi:
“Svako to mlado lice na portretu Čede Grosa, zrači prostodušnom ljepotom i čini se da se s ponosom i lakoćom identificira s likom iz prošlosti, čiji imidž reproducira. Kaže se da odijelo ne čini čovjeka, ali ostaje činjenica da odijelo utječe na ponašanje. Nositi povijesne kostime znači prihvatiti držanje ličnosti onog vremena, njihove manire, poglede i stereotype”. (iz predgovora Branke Hlevnjak)