Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin

Muzej Prigorja u nedjelju, 14. 10. 2018. od 11 do 18 sati organizira manifestaciju

“Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin”

Program “Dan otvorenih vrata arheološkog nalazišta Kuzelin” prvi je puta održan 2015. godine u okviru projekta “Rođenje Europe”, sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj, a 2018. godine održava se četvrti puta uzastopno. Program je postao dijelom našeg kontinuiranog programa u funkciji popularizacije najznačajnijeg arheološkog nalazišta u Sesvetskom prigorju.
Ovom manifestacijom Muzej Prigorja nastavlja upoznavanje svih naših posjetitelja sa životom iz antičkog vremena – od rimskih igara, rimske škole, rimske mode, te rimske vojske i govorništva (program manifestacije dostavljamo u prilogu).

Realizaciju manifestacije financijskom su potporom omogućili Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Vrijeme održavanja: nedjelja 14. listopada 2018. godine, od 11 do 18 sati
Mjesto održavanja: Arheološki lokalitet Kuzelin u Sesvetskom prigorju (lokaciju pogledajte na karti)

U okviru manifestacije posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama i igraonicama (rimske igre, rimska škola, rimska moda, rimska vojska i govorništvo).

Rimska škola – Kakvo značenje za nas danas ima latinski jezik? Znate li nešto reći ili napisati na latinskom? Mnoge latinske poslovice često se primjenjuju i u današnjem životu. Sudionici radionica imati će priliku upoznati se s rimskom školom, naučiti neke od poslovica i zapisati ih na voštane pločice.

Rimske igre – Što mislite, da li su neke od današnjih igara slične ili iste onima koje su igrali i mali Rimljani? Od kojih materijala su bile izrađene? Sudionici će imati priliku upoznati se s pravilima i zaigrati rimske igre.

Rimska vojska – Znate li od čega se sastojala rimska kopnena vojska? I kako im je u ratu pomagala obična kornjača? Kroz vježbu i razgovor upoznat ćemo rimskog vojnika i neke od vojnih taktika rimske vojske.

Rimska moda – Što mislite kako su se odijevali stari Rimljani i Rimljanke? Možemo li pronaći elemente rimske mode i u današnje vrijeme? Obucite se kao Rimljani i okušajte se u tkanju na vertikalnom tkalačkom stanu.

Govorništvo – Veliki rimski govornici poput Cicerona, Cezara i Quintiliana u određenim situacijama koristili su geste (znakove) prilikom obraćanja publici. Postanite i vi na trenutak jedan od njih, naučite geste i održite govor pred publikom.

Tijekom manifestacije ulaz u arheološki lokalitet je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci.

Napomene:

  • Organiziran je besplatan prijevoz autobusom (predbilježbe za prijevoz autobusom na tel. 01/2001-601)
    Polasci autobusa iz Sesveta (besplatni parking u Ninskoj ul.): 10.20, 12.00, 13.20 i 14.40
    Povratak autobusa s Kuzelina: 12.40, 14.00, 15.50 i 17.20
  • Na događanje možete doći i vlastitim prijevozom (parkirati možete kod raspela poviše Moravča)
  • Lagana šetnja uzbrdo 15-tak minuta do nalazišta
  • Volite li duže šetnje, Kuzelin se nalazi na planinarskoj stazi br. 47A i u blizini staze 72 na Medvednici
  • Preporučujemo, u skladu s terenom i vremenskim uvjetima obući odgovarajuću sportsku odjeću i obuću te po potrebi ponijeti hranu i piće