15. noć muzeja

Muzej Prigorja redovito sudjeluje u obilježavanju Noći muzeja od 2010. godine. Za ovogodišnju manifestaciju pripremili smo raznovrsne programe: muzejske igre, izložbe, predstavljanje kalendara za 2020. godinu, predavanje te razgovor s istraživačem.

Sažetak programa u Noći muzeja 31. siječnja 2020.

18.00 – 00.00 NAJSTARIJA ZAGREBAČKA GROBNICA I DRUGO ARHEOLOŠKO BLAGO MORAVČA
Jeste li znali da je baš u Sesvetskom prigorju pronađena najstarija poznata grobnica na području Grada Zagreba? Otkrivena je prije 40 godina u selu Moravče i stara je otprilike 3500 godina. Građena je od , dimenzije su joj iznosile metara, a u nju su ukopana pokojnika. Čini Vam se da smo ispustili dio teksta? Ili da ne znamo sve pojedinosti? Vašu će nedoumicu riješiti izložba.
18.00 – 00.00 MUZEJSKE IGRE: “RAZGOVOR S FOTOGRAFIJAMA IVE KIRINA”, “GDJE SE KRIJE KLJUČ MUZEJA PRIGORJA? “, “PAMTILICA MUZEJA PRIGORJA”
Dio programa koji će voljeti djeca! Ako mislite da nije namijenjen Vama, citirat ćemo Vam Alberta Einsteina: “Igra je najviši oblik istraživanja”.
18.30 – 21.30 RAZGOVOR S ISTRAŽIVAČEM:”PITAJ ZNALCA”!
Ništa nije zanimljivije od razgovora sa svjedocima! Dr. sc. Vladimir Sokol vodio je arheološka istraživanja u selu Moravče prije 40 godina i živa je riznica znanja o prapovijesnoj i povijesnoj baštini ovog prigorskog naselja. Kad će Vam se sljedeći put ukazati prilika da ga ispitate i saznate sve što Vas zanima?
18.00 – 00.00 “SNIMIO: IVO KIRIN”
Pogledajte fotografije prvog sesvetskog fotografa Ive Kirina (1911-1956). Kao istaknuta javna osoba međuratnih Sesveta fotografskom kamerom zabilježio je različite segmente i događaje društvenog života od kraja dvadesetih do sredine četrdesetih godina 20. stoljeća. Sačuvani fotografski opus predstavlja vrijedan i autentičan povijesni dokument međuratnih Sesveta.
20.30 – 21.00 KALENDAR ZA 2020. GODINU SNIMIO: IVO KIRIN
Kalendar
“Snimio: Ivo Kirin” nastao je u suradnji sa sesvetskom tvrtkom Tokić d.o.o. kako bi se afirmirao trag djelovanja i postojanja prvog sesvetskog fotografa Ive Kirina, koji je svaki trenutak slobodnog vremena koristio kako bi uhvatio duh autentičnog života Sesveta nastojeći svakodnevne prizore sačuvati od zaborava. U kalendaru su prikazani grupni i pojedinačni portreti.
21.30 – 22.15 IVO KIRIN I MODERNA FOTOGRAFIJA 1930-ih
Predavanje povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Branke Hlevnjak o modernoj fotografiji tridesetih godina 20. st. te o najznačajnijem predstavniku hrvatske moderne u mediju fotografije Ljudevitu Griesbachu (1890.-1946.) koji je odigrao neizmjernu ulogu u fotografskom razvoju sesvetskog fotografa Ive Kirina.